fbpx
Connect with us

Coverage

Nak Daftar Unifi? Ini Langkah Pertama yang Anda Perlu Lakukan. Wajib!

Published

on

smile-man-on-the-desk-daftar-unifi
Photo: Shutterstock

Assalamualaikum dan selamat datang! Terima kasih kerana sudi visit blog brounifi. Saya hargai sangat. Lagi best kalau anda boleh share blog ni dengan adik beradik yang lain ok.

Once anda dah terbaca posting ni, saya assume anda dah ada nawaitu nak survey pasal unifi. Betul ke idok? Kalau betul, tahniah sebab anda dah jumpa agent yang dipercayai dan disukai ramai. hehe

Nak daftar unifi ni mudah sangat. Just follow je syarat ni insyaAllah selesai. Sebab proses pertama ni yang crucial.

Syarat daftar Unifi

Untuk daftar unifi, Perkara pertama yang anda kena buat adalah dengan menekan link ini. Link tersebut akan membawa anda ke borang check coverage.

Tolong berikan nama, no telefon dan alamat rumah seperti yang direquest. Kalau anda perasan, dalam online form tu minta alamat details kan? Why kena bagi alamat details? Baca kat sini.

Lepas dah isi dan tekan butan SEND, info tersebut akan dihantar kepada saya melalui whatsapp. Saya akan check coverage kawasan rumah atau office anda. Buat apa nak pasang tapi coverage takde bukan? So kat sini peranan saya.

Jika ada coverage, insyaAllah dalam tempoh 24 akan akan dimaklumkan. Biasanya cepat je. Saya akan guide anda berkenaan pakej dan sebagainya.

Kalau anda nak survey-survey pakej atau plan unifi 2020, boleh je klik link di bawah. Saya dah sediakan website yang cantik untuk kemudahan anda.

Klik sini: Plan Unifi 2020

In case dalam tempoh 24 jam anda tak terima apa-apa msg wasap dari saya, bermakna alamat tu tiada coverage. Saya dengan rendah diri memohon maaf awal-awal. Tapi saya akan cuba bagi alternatif yang mungkin boleh membantu.

So kalau anda dah pasang niat nak cuci mata pakej unifi untuk tahun 2020 ni, cepat-cepat klik link ni. Saya tolong check coverage. Terima kasih!

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Coverage

My House No Unifi Coverage, What Should I do? Follow These 2 Options

Published

on

frust-home-no-unifi-coverage

Hi guys.

As we know it, a lot of people are willing to pay for unifi fibre. This is mainly because of speed and package offered by unifi fibre.

Quite lot who complained, and they do not know how to request for unifi coverage. Today i will share with you guys on how to register interest for unifi fibre…

If your home don’t have unifi coverage.

Keep calm because what i want to share with you guys two alternative which might help you to reduce the stress. There are 2 option available right now.

1. Traditional options

You need to identify your nearest TMpoint first. If you dont know, then please refer this link. TMpoint will check your unifi coverage first. Please be sure of your address, you can jot it down before going to TMpoint.

If there are no infrastructure yet, then TMpoint will put you in their waiting list. Sometimes they call it demand list or register interest. Its the same list.

If there are infrastructure, but no port available, TMpoint will find the nearest port for you. They will proceed to request for additional port if necessary.

2. Digital options

For those who doesn’t got time to walk in, you can do it online. In fact, this much easier. You’ll need to visit unifi Sales Enquiry Form (SLOF) on unifi.com.my to register interest.

Click this link to visit SLOF page

After you have done all that, please keep the reference number for follow up purposes.

Lovely reminder

Please be informed that requesting new infrastructure are not an easy task. There is no drag and drop for this kind of work. TMpoint or livechat, they cannot control this but they will escalate to the said team. So please dont “marah marah” ya.

Credit: remstr Mayor

Continue Reading

Coverage

Kenapa Perlu Minta Alamat Penuh untuk Pasang Unifi? Sekadar Nama Taman Je Tak Boleh?

Published

on

alamat-depan-rumah
Photo: Shutterstock

Anda plan nak pasang unifi? Dah contact agent-agent yang ada? Once dah contact, SOP biasa agent akan mintak anda share alamat details.

Alamat details ye gais.

Part ni sangat ramai yang hesitate nak bagi. Kita faham. Bukan mudah-mudah nak bagi address penuh kat orang yang kita tak kenal kan. Unfortunately, untuk melayakkan anda pasang unifi. Anda terpaksa bagi full details.

“Ehh dia ni dah kenapa nk mintak alamat details… Bagi lokasi taman atau bandar tak cukup ke nak check coverage tu??”

Jom saya jawab.

Bukan niat kami agent unifi untuk collect data privasi anda. Jangan risau. Agent yang berdaftar sangat profesional. Alamat penuh (no rumah, nama jalan, poskod tu diperlukan untuk kami key in dalam sistem TM untuk check coverage semata. Tanpa maklumat ni adalah mustahil untuk tahu status coverage anda.

Kenapa agak-agaknya ya? Sebab….

Coverage sama, peluang berbeza

Anda sangka rumah sebelah pakai unifi, anda pun boleh pakai? Ohh belum tentu ya tuan puan. Port cable fiber ni sangat terhad. Jika port dah penuh, anda kena tunggu jiran tu pindah baru boleh pasang. Atau anda boleh consider 2 best option ni.

Thats why, kalau rumah anda sudah check dan ada coverage unifi, cepat-cepat lah mendaftar. Once dah penuh, agent-agent hanya boleh mohon maaf. Sekian penerangan dari agent unifi berdaftar yang baik hati 😎

Continue Reading

Coverage

Coverage Unifi Available untuk Rumah Anda, So What’s Next?

Published

on

positive-mother-and-little-children-watching-cartoon
Photo: Shutterstock

Part ni paling best. Once saya dah text anda dengan ayat yang lebih kurang macam ni…

“Salam tuan. Saya dah check unifi coverage kediaman tuan. Alhamdulillah ada liputan. Support sehingga 300mbps”

Alhamdulillah, mesti anda hepi kan? Dah terbayang rumah akan ada internet sendiri tanpa had. Yelah, zaman sekarang ni boleh kata internet ni satu keperluan. Lagi-lagi masih ada dikalangan kita yang perlu bekerja dari rumah (work from home) semenjak kes covid-19.

Bila dah ada coverage

Anak-anak dah boleh belajar dengan mudah, isteri pun seronok je dapat tonton channel masakan di youtube, si suami tak susah hati data habis nak main PUBG atau layan movie. Kan seronok. Tak perlu nak guna data hotspot. Sebab aktiviti online streaming ni makan banyak data. Dah ada unifi senang.

So bila saya dah inform coverage unifi available, saya akan share unifi plan yang terbaru untuk anda decide nak pilih yang mana. Nanti saya advice ikut kesesuaian dan keperluan.

Kat sini saya cerita serba sedikit pasal unifi plan 2020. Buat masa ni ada 2 jenis kategori.

  • Plan internet sahaja. Harga dari RM89 (30mbps) dan RM129 sebulan (100mbps)
  • Plan internet + ultimate pack unifi TV + unifi plus box (android box). Harga dari RM149-RM199. Maximum speed 300mbps.

Kalau nak tengok details, boleh klik sini perbezaan setiap unifi plan. Bila dah decide nak pakej yang mana, Saya akan minta details untuk proses pendaftaran. Macam tu je.

So daftar tak perlu pergi TM point?

Tak perlu. saya uruskan semuanya. Dari daftar sehingga siap boleh dipakai. Anda just duduk rumah je. Saya akan update tarikh bila team installer akan datang pasang. So please alert whatsapp dari saya ok.

Nanti team dari TM akan datang dan pasang unifi di rumah anda. Anything mereka akan call anda dulu kalau nak datang.

My Humble Request

Bila alamat anda dah ada unifi coverage dah still belum decide nak pasang unifi, just maklumlah kepada saya. Jangan senyap je tau. Be honest je. I am ok with that. Sebab selagi anda tidak daftar, saya akan kerap follow-up. 

Bila kerap saya follow-up, nanti anda rasa terganggu pulak. So just bagi tahu awal-awal insyaAllah saya akan bagi masa untuk anda discuss dengan pasangan. Cuma kalau boleh jangan lama sangat sebab saya bimbang dikemudian hari, bila anda nak pasang port dah penuh.

Semoga anda faham. Tulus ikhlas dari agent mu. 

Bagi yang belum tahu status coverage unifi, feel free untuk klik link ni ok. Saya akan bantu check coverage untuk anda. Kalau ada kita dicuss sampai jadi InsyaAllah.

Continue Reading

Coverage

Rumah Takde Unifi Coverage? Please Consider 2 Best Option Ni

Published

on

no-coverage-unifi

Pernah tak anda experience macam ni. Niat di hati nak pasang unifi kat rumah. Tanya ramai agent. Bila mintak agent check coverage, jawapan yang saya dapat…

“Maaf. Rumah awak tiada unifi coverage”

Disappointed sangat kan? Semangat dah nak pasang unifi. Semua agent bagi jawapan yang sama. Macam mana ni? Apa yang saya boleh buat? At least la, saya boleh buat something.

Saya faham sangat apa yang anda rasa.

Ok. Macam ni. Apa yang saya akan share ni mungkin bukan solusi terbaik tapi saya cuba nak bantu share alternatif yang possible. Ingat, option ni tak menjamin hari ni apply, esok lusa dah boleh ada internet unifi. At least anda take action.

Isu takde coverage ni berlaku sebab fasiliti TM belum lagi dipasang di kawasan anda. So macam mana nak “push” TM untuk pasang fasiliti kat kawasan taman anda? Caranya dengan…

Wujudkan demand

Aler kan TM yang kawasan anda ada demand dengan servis unifi. So macam mana nak inform atau nak bagi TM alert? Caranya dengan bagi reminder kat mereka.

1st sekali, kena register interest anda. Kalau tak register macam mana TM nak tahu sesuatu kawasan tu ada demand nak pasang unifi atau tidak. Agent yang check bukan dikira sebagai register interest ya. Mereka hanya check sahaja.

So, bila agent cakap kawasan rumah atau office anda tiada liputan unifi @ no unifi coverage, anda boleh ambil dua (2) langkah berikut:

1. Walk-in ke TMPoint

Macam biasa, staff di kaunter akan minta alamat rumah atau alamat office untuk check status coverage. So sebaiknya prepare awal-awal bil air atau bil elektrik sebagai sumber rujukan mereka.

Sebab bila rujuk alamat di bil utiliti ni lebih tepat. So mudah kerja nak check. Dan bila mereka dah check. Jika…

  • Infrastructure TM belum ada – Mereka akan masukkan nama anda dalam TM waiting list.
  • Infrastructure TM ada tapi port penuh – Mereka akan cari port yang terdekat untuk anda. Then mereka akan buat permohonan untuk request penambahan port. Kalau berjaya alhamdulillah. Ikut rezeki masing-masing. Ada banyak juga kes macam ni. Check port penuh. Request di TMpoint, mereka dapat tarik port yang berdekatan. Dapat!

Kalau anda tak tahu kat mana TMpoint terdekat, boleh tengok dekat di sini

2. Borang Online

Kalau anda tiada masa nak walk in, ini alternatif terbaik. Just buat je secara online. Jimat masa dan tenaga. Tak perlu nak keluar pergi TMpoint. Anda just perlu isi borang SLOF Unifi (Sales Enquiry Form).

Simple je cara nak isi borang ni. Selepas selesai masukkan segala info yang diminta, make sure anda simpan reference number untuk tujuan follow-up ok! Biasanya, staff TM akan call anda dalam 1-3 hari selepas borang berjaya dihantar.

Klik sini untuk isi form SLOF

Pesanan Kasih Sayang

Permohonan nak request new infrastructure ni bukan suatu perkara yang mudah. Pihak TMpoint, live chat, authorised reseller dan agent tak mampu berikan jawapan bila pihak TM akan tambah fasiliti sebab isu ni beyond their control. Harap anda faham.

So buat masa sekarang ni, di pihak anda tolong isi borang SLOF. Lagi ramai yang isi lagi bagus. Once dah isi, simpan reference number untuk rujukan. Jangan buat senyap je ok. Macam mana TM nak tahu ada permintaan ke tak. Bagi yang dah isi, selalu lah follow-up dengan pihak TM melalui Walk-in atau live chat sebab agent tak boleh buat apa-apa.

Semoga perkongsian ni memberi sedikit kefahaman tentang isu tiada liputan atau no coverage untuk unifi home fibre di tempat anda. Tolong share post ni so that makin ramai yang faham isu ni dan pakat ramai-ramai isi borang SLOF. Sekian. Terima kasih.

Nak Check Coverage?

Bagi yang belum tahu status coverage dan berminat nak pasang unifi? Boleh klik check coverage saya. Kalau ada coverage dalam tempoh 24 jam saya akan inform. Bagi yang dapat jawapan tiada coverage, ikut nasihat saya seperti yang saya mention kat atas.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.